2 Ocak 2016 Cumartesi

Vital Bulgular - Kan Basıncı - Tansiyon



Hipotansiyon

Arteriyel kan basıncının normal değerinin altında olmasına “hipotansiyon” denir. Sistolik kan basıncı değerinin 90mmHg ve daha düşük olmasıdır. Ancak bu değerler bazı bireyler için normal sistolik kan basıncı değeri olabilmekte ve herhangi bir rahatsızlık gözlenmemektedir. Bu nedenle, sistolik kan basıncı değerinin 90mmHg ve daha düşük olmasının yanısıra hastada baş dönmesi ve nabız hızında artış gibi belirtilerin var olup olmaması, hipotansiyon için daha kesin değerlendirmeyi sağlar.

Hipotansiyon Nedenleri

1. Arterlerde gelişen vazodilatasyon,
2. Kan volüm kayıpları,
3. Kalbin pompalama gücünün azalması,
4. Çeşitli ilaçlar. 

Hipotansiyon Belirtileri 

1. Baş dönmesi, 
2. Soğuk terleme, 
3. Kalp atım hızında artma, 
4. Zihinsel bulanıklık, 
5. İdrar miktarında azalma. 

Ortostatik ya da Postüral Hipotansiyon 

Bireyin yatar pozisyondan oturur pozisyona gelmesine ya da genellikle aniden ayağa kalkmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Altmış yaşın üzerindeki bireylerde daha sık görülür. ,

Periferik vazodilatasyon nedeniyle gelişir. Birey pozisyon değiştirirken aniden sistolik kan basıncı ortalama 25mmHg, diyastolik kan basıncı ise 10mmHg düşer ve beraberinde beynin kanlanmasının yetersizliğine ilişkin belirti ve bulgular ortaya çıkar (örneğin; ani bilinç kaybı). 

Bu durumda hasta hemen başı yastıksız olacak biçimde sırtüstü yatırılır ve bacakları bükülmeksizin 25-30° yükseltilerek, derhal hekime bildirilir.



<<<Önceki   1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8   Sonraki>>> 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder