2 Ocak 2016 Cumartesi

Vital Bulgular - Kan Basıncı - Tansiyon



Hipertansiyon

Bireyin kan basıncının, belirli bir süre boyunca devamlı olarak normal değerinin üzerinde olmasına "hipertansiyon" denir. Hipertansiyonda, yalnızca sistolik ya da diyastolik kan basıncı değerinde yükselme söz konusu olabileceği gibi her ikisi birlikte normal değerlerinin üzerinde olabilirler. Bunun yanısıra bireyde hipertansiyonun varlığından söz edebilmek için tek bir ölçüm yeterli olamaz. En az üç gün boyunca ve aynı koşullarda, günde en az üç kez ölçüm yapılması gerekir. 

Hipertansiyon, 80 yılı aşkın bir süredir klinik olarak tanımlanmıştır ve günümüz toplumlarının önemli bir sağlık sorunudur. 1960'lı yılların başlarında genellikle hipertansiyonun genetik bir durum olduğu görüşü yaygındı. Ancak, bugün hipertansiyonda genetik faktörlerin etkisinin %40'tan daha az olduğu ve hipertansiyon oluşumunda şişmanlık, kan kolesterol düzeyinin yüksek olması, sigara içme, aşırı alkol tüketimi, stresli yaşam koşulları gibi çeşitli etkenlerin rol oynadığı bilinmektedir. 

Hipertansiyon, kalbin büyük bir dirence karşı kanı pompalamasına neden olmasının yanısıra koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları ve retinopati gibi çeşitli hastalıklar için de başlıca risk faktörüdür. 

Dünya Sağlık Örgütü, yetişkin bireylerde hipertansiyon için sınır değeri 140/90mmHg olarak belirtmektedir.


<<<Önceki   1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8   Sonraki>>> 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder