2 Ocak 2016 Cumartesi

Vital Bulgular - Kan Basıncı - Tansiyon



Tansiyon (Kan Basıncı) 

Kalp kanı yüksek bir basınçla arterlere pompalar. Kan basıncı; kanın arter duvarına karşı oluşturduğu “kuvveti” ifade eder. Diğer bir deyişle, arteriyel kan basıncı ventriküllerden arterlere atılan kanın, arter duvarına yaptığı basınçtır. Kan basıncı, bir milimetrekareye düşen civa basıncı (mmHg) ile ölçülür. Kalbin bir atımı sırasında damar içinde iki değişik kan basıncı oluşur. Bunlar: 

Sistolik Kan Basıncı 
Diyastolik Kan Basıncı 

Sistolik Kan Basıncı 

Kalbin sol ventrikülü sistolde iken içindeki kan büyük bir basınçla arteriyel sisteme pompalanır. Bu sırada arter içindeki kanın basıncı yüksek bir değere ulaşır. Oluşan bu azami basınca "sistolik kan basıncı" denir. 

Diyastolik Kan Basıncı 

Ventrikül gevşediğinde (diyastol) ventrikül içindeki basınç hızla düşer. Ventrikülde basıncın düşmesi, aortanın perifere gönderdiği kan miktarının azalmasına neden olarak arteriyel sistemde basıncı düşürür. Ancak, kan damar içinde sürekli akım halinde olduğundan ventriküllerin diyastolü sırasında da arter duvarında her zaman asgari düzeyde kan basıncı vardır. Ventriküllerin diyastolü sırasında arter duvarındaki bu daimi basınca "diyastolik kan basıncı" denir.

Sağlıklı yetişkin bir bireyde sistolik kan basıncı ortalama 120mmHg ve diyastolik kan basıncı ortalama 80mmHg'dır. Ancak verilen bu değerlerde bireysel farklılıklar söz konusudur. Sağlıklı bireylerde yapılan çalışmalar, bu ortalama değerlerin geniş bir dağılım gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu nedenle bireyin sağlıklı iken normal kan basıncı değerinin belirlenmesi ve bu değerde 20- 30mmHg'lık yükselme ya da düşmelerin dikkatle incelenmesi gerekir. Örneğin, normal kan basıncı değeri 100/70mmHg olan yetişkin bireyin, kan basıncı 130/80mmHg'ya yükseldiğinde, bu durumun dikkatle değerlendirilmesi ve izlenmesi gerekir. Bunun yanısıra böyle bir durum sağlık personelinin yanılgıya düşmesine neden olabilir. Çünkü verilen örnekte bireyin kan basıncının yükseldiği değer (130/80mmHg) yetişkin bireyler için normal kabul edilen sınırın içindedir. Oluşabilecek yanılgıların önlenmesinde, bireylerin sağlıklı iken normal kan basıncı değerlerinin saptanması önemli bir yer tutar.

Kan basıncı değeri ifade edilirken önce sistolik sonra diyastolik değer belirtilir, örneğin, 120/80mmHg. Bu kan basıncında sistolik 120mmHg, diyastolik 80mmHg’dır (1,18).



<<<Önceki   1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8   Sonraki>>> 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder