2 Ocak 2016 Cumartesi

Vital Bulgular - Kan Basıncı - Tansiyon



Arteriyel Kan Basıncını (Tansiyonu) Etkileyen Faktörler

Bireyin kan basıncının doğru yorumlanabilmesi, kan basıncını etkileyen faktörlerin bilinmesine bağlıdır. Bunlar;

1. Yaş

Normal kan basıncı değeri yaşam boyu değişiklik gösterir. Yenidoğan bebekte sistolik kan basıncı 40mmHg iken, 10 yaşında 100/65mmHg'ya, yetişkinlik döneminde ise ortalama 120/80mmHg'ya kadar ulaşır. Ancak, yetişkin bireyin kan basıncı değerinde bireysel farklılıklar söz konusudur. Genellikle 50 yaşına kadar kan basıncında artış, düşük düzeylerde devam eder. Yaşlılık döneminde ise kalbin işlevsel gücünün azalmasına bağlı olarak kan basıncı düşmeye başlayabilir. 



2. Sempatik Sinir Sisteminin Uyarılması

 Anksiyete, korku, ağrı ve duygusal gerilim sempatik sinir sistemini uyarır. Sempatik sinir sisteminin uyarılması kardiyak output ve periferik vasküler dirençte artışa neden olarak arteriyel kan basıncını yükseltir. 

3. Cinsiyet

 Çocukluk döneminde cinsiyet farkının kan basıncı değerinde önemi yoktur. Adölesan döneminden sonra ise hormonal değişikliklere bağlı olarak erkeklerin kan basıncı değeri kadınlara göre daha yüksektir. Öte yanan kadınlar menapoz dönemine girdikten sonra, sistolik kan basıncı değerleri aynı yaştaki erkeklere göre daha yüksek seyreder.

4. Gün Boyunca Görülen Değişiklikler

Kan basıncı değeri gün boyunca değişiklik gösterir. Sabah erken saatlerde ve kahvaltıdan önce kan basıncı en düşük değerdedir. Gün boyunca yavaş yavaş yükselir ve akşamüstü değeri sabaha göre 5-10mmHg daha yüksektir. 

5. Pozisyon

 Yatarken kan basıncı değeri daha yüksek, otururken ya da ayakta dururken ise daha düşüktür. 

6. İlaçlar

Değişik ilaçlar doğrudan ya da dolaylı olarak kan basıncını etkiler. Antihipertansifler ve diüretikler kan basıncını düşürürler. 

Bunların yanı sıra; ırk, iklim ve çevre sıcaklığı, egzersiz, konuşma, yemek yeme, uyku, mesanenin dolu ve gergin olması, bağırsaklarda distansiyon olması, venöz dönüşü engelleyecek kadar sıkı giysilerin (örneğin, korseler) giyilmesi arteriyel kan basıncını etkileyen diğer faktörlerdir.


<<<Önceki   1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8   Sonraki>>> 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder