2 Ocak 2016 Cumartesi

Vital Bulgular - Ateş

Vücut Sıcaklığı (Ateş)

Amerikan Sağlık Birliği, normal vücut sıcaklığı sınırlarını 36,5 – 37,2°C olarak kabul etmiştir. Normal vücut sıcaklığı 37,0°C (98,6 Fahrenheit)' dir. Kişi çıplakken kuru havada 12,5°C kadar düşük ve 55°C kadar yüksek sıcaklığa maruz kalsa bile vücudun iç sıcaklığı sabit kalır. Vücudun dengeleme sistemleri (homeostazis) sayesinde vücut sıcaklığı bu sınırlar içinde dengelenmiştir.

Vücudun ısı üretmesi ve ısı kaybının dengesi normal vücut sıcaklığını sağlar.

Vücut sıcaklığını düzenleme merkezi beyindeki “Hipotalamus”tur. Vücut sıcaklığının düzenlenmesinde deri çok önemlidir. Bunu derideki damarlardan ısının radyasyonu ve ter şeklindeki buharlaşma ile sağlar. Vücut sıcaklığındaki değişikliklerle hastalıklarda veya yaralanmalarda karşılaşılır. Soğuk, nemli deri, kan kaybı (şok) veya ısı kaybı gibi sempatik sinir sisteminin aşırı çalıştığı durumlarda görülür.

Sinir sisteminin uyarılması ile ter bezleri çok çalışır ve derideki damarlar büzülür, bu derinin soğuk, soluk, nemli ve yapış yapış olmasına neden olur. Bunlar şokun erken belirtileridir ve hemen fark edilmelidir. Soğukta deri soğuk ve kurudur. Kuru ve sıcak derinin nedeni ateş veya aşırı sıcağa maruz kalmak olabilir.

Vücut sıcaklığı, yiyeceklerin metabolize olması sırasında üretilir. Normal vücut sıcaklığı, cinsiyete, kişinin hareket etme durumuna, katı ve sıvı gıda tüketimine, günün saatine, kadınlarda menstruasyon evresine göre farklılık gösterebilir.

Kasların çalışması ile metabolizma artar (buna titreme de dahildir). Metabolizma hızlandığında ısı üretimi artarken, yavaşladığında azalır.

Epinefrin, norepinefrin ile tiroid bezinden salgılanan tiroksin ve triodotronin hormonları sıcaklığı artırır. Vücut sıcaklığının normalden yüksek olmasına hipertermi, düşük olmasına hipotermi denir.


<<<Önceki   1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9   Sonraki>>> 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder