2 Ocak 2016 Cumartesi

Vital Bulgular - Ateş



Vücut Sıcaklığının Yükselmesi (Hipertermi)

 Ateş, vücut sıcaklığının normal sınırların üstüne çıkması anlamına gelir. Daha önce değinildiği gibi vücudun iç sıcaklığı 37±1°C'dir ve ısı üretimi ile ısı kaybını sağlayan tüm ısı kontrol mekanizmaları bu değeri sürdürmeye çalışır. Örneğin, ağır bir egzersiz sonrası bireyde ısı üretimi artar, ancak buna karşılık olarak organizma terleme ile ısı kaybını artırarak bireyde iç sıcaklığın 37°C değerinde devamlılığını sağlar. Bu sıcaklık değeri, ısı kontrol mekanizmalarının (hipotalamik termostat) "ayar noktası" olarak adlandırılır ve bütün ısı kontrol mekanizmaları sürekli olarak vücut sıcaklığını bu "ayar noktasına" getirmeye çalışırlar. Ancak, beyin ile ilgili çeşitli anormallikler (örneğin; beyin tümörleri), ısı kontrol merkezini etkileyen toksik maddeler (örneğin; bakteri toksinleri) ayar noktasını bozarlar. Birçok protein, proteinlerin yıkım ürünleri ve bakterilerin salgıladıkları toksinler ayar noktasının yükselmesine yol açar. Bu etkiyi yaratan maddelere "Pirojen" denir.

Ateş, pek çok hastalığın tipik belirtisidir. Ateş başlarken hastada üşüme, titreme, pilo-ereksiyon, vazokonstriksiyona bağlı olarak deride soğukluk, solukluk ile kalp atım hızında, solunum sayısı ve derinliğinde artma görülür. Daha sonraki evrede (ateş yükseldikten sonra) deri ısınır ve vazodilatasyona bağlı olarak deride kırmızılık gelişir; hasta susama hisseder; hastada huzursuzluk, iştahsızlık, halsizlik ve kas ağrısı görülür.

Vücut sıcaklığının 41°C'ye ulaştığı durum "Hiperpireksi" olarak tanımlanır. Vücut sıcaklığı 42°C'ye ulaştığında beyindeki sinir hücrelerinin birçoğu ölür. Vücut sıcaklığı nadiren 44°C'ye ulaşır; bu değere ulaştığında beyindeki solunum merkezi hasar görerek solunum durur; doku proteinleri yıkılır; vücut enzimleri inaktive olur ve tablo ölümle sonuçlanır.

 Vücut sıcaklığının yükselmesi ya da normal sınırlara düşmesi aniden olabileceği gibi, yavaş yavaş da olabilir. Bu durumu tanımlayan terimler şunlardır:

 Aralıklı (İntermittent) Ateş: Ateş ve normal vücut sıcaklığı değerleri dönemler halinde düzenli aralıklarla birbirini izler. Vücut sıcaklığı genellikle sabah erken saatlerde düşük, akşamüstü ve gece ise en yüksek değerine ulaşır. Çeşitli enfeksiyon hastalıklarında görülen ateş biçimidir.

Dalgalı (Remittent) Ateş: Vücut sıcaklığında 24 saat boyunca 2°C'den daha fazla dalgalanmalar görülür. Ancak dalgalanmalar sırasında vücut sıcaklığı normal değere düşmez, sürekli yüksektir.

Sürekli (Constant) Ateş: Vücut sıcaklığı sürekli olarak yüksektir ve vücut sıcaklığındaki dalgalanmalar 2°C'den daha azdır.

Tekrarlayan (Relapsing, Rekürrent) Ateş: Vücut sıcaklığı en az 24 saat normal sınırlarda seyreder, ancak daha sonra tekrar yükselir. Ateşin aniden normal vücut sıcaklığı değerine düşmesine Kriz, ateşin derece derece normal değere ulaşmasına ise Liziz denir.


<<<Önceki   1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9   Sonraki>>> 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder