2 Ocak 2016 Cumartesi

Vital Bulgular - Ateş



Ateşi olan hastaya verilecek bakımın genel hatları şöyle özetlenebilir;

1. Hastanın vücut sıcaklığı yükselmeye başladığında her 30 dakikada bir "kontrol ateşi" alınır ve durum hekime rapor edilir. Diğer yaşam belirtileri de yakından izlenir. 

2. Eğer kan kültürü almak için ateşin yükselmesi beklenmeyecekse ve hasta titreme evresini geçirmiş ise, giysileri çıkartılır ya da hafifletilir ve üzerindeki örtüler açılır. Böylece radyasyon yolu ile vücuttan ısı kaybı artırılmış olur. Bunun yanısıra hasta odasında hava akımı oluşturularak (örneğin; vantilatör) konveksiyon yoluyla, genel yaş soğuk uygulama yapılarak iletim ve buharlaşma yolları ile vücuttan ısı kaybı artırılmaya çalışılır. 

3. Titreme evresinde hasta soğutulmaya çalışılırsa (örneğin; üzerinin açılması, soğuk uygulama) titreme evresi uzar ve titreme sırasında kas çalışması nedeniyle ısı üretimi artar ve ayrıca hasta rahatsız olur. 

4. Hastanın ateş nedeniyle artan metabolik hızını karşılayacak biçimde yeterli beslenmesi ve sıvı alımının sağlanması gereklidir. Eğer hastanın kalp ve böbrek işlevleri normal ise günde en az 3000 ml sıvı verilmeli ve aldığı-çıkardığı sıvı izlemi yapılmalıdır. Vücudun oksijen gereksinimini ve ısı üretimini azaltmak için hastanın fiziksel aktivitesi kısıtlanmalıdır. 

5. Ateş, ağız mukozasında kuruma ve çatlaklara neden olabilir. Bu nedenle hastaya düzenli aralıklarla ağız bakımı verilmelidir. 

6. Vücut sıcaklığı yükseldiğinde, sıcaklığı normal sınırlara düşürmek için kullanılan ilaçlara "Anti-piretik İlaçlar" denir. İlaçların, hipotalamik termostatın yükselen ayar noktasını düşürerek vücut sıcaklığını normal sınırlara ulaştırdığı düşünülmektedir. Bu nedenle vücut sıcaklığı normal sınırlarda olduğu zaman bu ilaçlar vücut sıcaklığını etkilemezler.



<<<Önceki   1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9   Sonraki>>> 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder