2 Ocak 2016 Cumartesi

Vital Bulgular - Nabız



Nabzın Apikalden Değerlendirilmesi 

1. Ortak işlem basamakları aynen uygulanır. 

2. İşlemi hastaya açıklayarak endişe ve korkusunu azaltmaya, rahatlatmaya çalışınız. Aksi halde endişe ve korku, sempatik sinir sistemini uyararak kalbin atım hızının artmasına neden olur. Açıklamalarınızda hastaya işlem sırasında konuşmaması gerektiğini belirtiniz. Çünkü hastanın konuşması kalp atımlarını rahat dinlemenizi engeller. 

3. Hastaya semi fowler, fowler's ya da oturur pozisyon veriniz. Bu pozisyonlar kalbin apeksini tespit etmenizi kolaylaştırır. 

4. Hastanın gizliliğini koruyarak göğüs bölgesindeki giysilerini çıkarıp bölgeyi açınız. Böylece stetoskobun alıcısını yerleştireceğiniz alanı kolayca bulursunuz. 

5. Kalbin apeksini tespit etmek için sol klavikulanın orta hattından aşağıya doğru eli ile hayali bir çizgi çizilir (Midklavikular hat). Kalbin apeksi, bu çizginin sol beşinci ve altıncı kostalar arasındaki boşluk ile kesiştiği noktaya ya da kesişme noktasından biraz daha sternuma doğru iç kısma rastlar. Bu nokta, sternumdan sola doğru yaklaşık 8cm uzaklıkta ve sol memenin altındadır. Kadınlarda yer tespiti meme dokusunun altından yapılmalıdır. Apikal nabız en iyi bu noktadan duyulur.

6. Steteskobun alıcısını birkaç saniye avuç içinde tutarak ısıtılır. Aksi halde alıcının metal kısmı hastanın üşümesine ve ürpermesine neden olur. 

7. Steteskobun alıcısı yaşa uygun apekse yerleştirilir ve kalp atımı dinlenir. 

8. 60 saniye süreyle kalp atımları sayılır. Bu sırada hız ve ritimde herhangi bir düzensizlik olup olmadığı değerlendirilir. Bu değerlendirme kalbin işlev yeteneği hakkında bilgi verir. 

9. İşlem bittikten sonra hastanın giysilerini giymesine ve rahat bir pozisyonda olmasına yardım edilir.

10. EIde edilen bulgu apikal nabız değerlendirmesi olarak gözlem formuformuna kaydedilir ve herhangi bir anormal durum varsa hekime rapor edilir.






<<<Önceki   1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12   Sonraki>>> 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder