2 Ocak 2016 Cumartesi

Vital Bulgular - Nabız



Nabzın Özellikleri #1

1-Nabız Hızı 

Nabız hızı kalbin bir dakikadaki atım sayısıdır. Yetişkinde ortalama 60-100 arasındadır. Dakikadaki nabız hızının; 100’ün üzerine çıktığı duruma “taşikardi”, 60’ın altına düştüğü duruma ise “bradikardi” adı verilir. 

Nabız Hızını Belirleyen Etkenler 

• Yaş

 Nabız hızı bireyler arasında farklılıklar gösterir. En önemli fark yaşa bağlı görülür. Yeni doğanda dakikada 120-160 atım normal kabul edilirken, yetişkinde dakikada 60-100 atım normal olarak kabul edilir.


• Cinsiyet

Nabız hızı kadınlarda erkeklere göre dakikada yaklaşık 7-8 atım daha fazla, uzun boylu ve zayıf kişilerde kısa boylu ve şişman kişilere göre daha yavaştır.

• Hareket-Spor

Spor yaparken ya da vücudun kaslarının çok çalıştığı ağır işlerde (egzersiz halinde) nabız hızı kısa sürede artar; ilerleyen zamanda düzenli spor yapan kişinin kalp kası güçlenir ve dinlenme anında (yani günlük faaliyetlerinde) düzenli spor yapmayan kişilere kıyaslandığında sporcuların nabız hızının düşük olduğu görülür.

• Vücut Sıcaklığı 

Vücut sıcaklığı yükseldiğinde nabız hızlanır. Her 1 derecelik sıcaklık artışı nabız hızını 10 atım arttırır. Ağrı, Endişe, Korku, Kaygı Kalbin atım hızı, dolayısıyla nabız, Otonom Sinir Sistemi (OSS) ile kontrol edilir. OSS, Sempatik ve Parasempatik sinir sistemi olarak ikiye ayrılır. Sempatik sinir sisteminin uyarılması kalbin dakikadaki atım hızını arttırır. Santral Sinir Sistemini uyaran ağrı, korku, öfke, anksiyete ve heyecan gibi durumlar nabız hızını arttırır. 

• İlaç Etkileri 

Parasempatik sinir sisteminin uyarılması nabız hızını azaltır. Kalp hastalıklarında kullanılan digital grubu ilaçlar parasempatik sinir sisteminin bir dalı olan Nervus Vagus’u uyararak nabız hızını azaltırlar (bu nedenle digoksin verilirken hastanın nabzının sayılması ve 60’ın altında ise verilmemesi gerekir). Atropin gibi ilaçlar nabız hızını artırır. Atropin vermeden önce de kalp hızının değerlendirilmesi önemlidir. 

• Vücut Duruşu 

Yatarken, nabız hızı düşüktür. Ayakta dururken ve otururken ise nabız hızlanır. 

• Diğer Etkenler 

Koşmak, sindirilmesi güç şeyler yemek, heyecanlanmak, sigara- içki- çaykahve içmek, zehirlenmek, bazı ilaçlar, kadınların aybaşı halleri ve kansızlık taşikardiye neden olabilir. Bu çeşit taşikardi, nedenin ortadan kalkmasıyla geçer. Ancak kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, kan kaybı, ateşli hastalıklar ve zehirlenmeler de taşikardi yapar. Bu nedenle, doktora başvurmak gerekir.




<<<Önceki   1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12   Sonraki>>> 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder