2 Ocak 2016 Cumartesi

Vital Bulgular - Nabız



Nabzın Özellikleri #2

2- Nabız Ritmi 

Normalde kalp atımları birbirinin ardı sıra ve düzenli aralıklarla olur. Böyle bir nabza Regüler Nabız denir. Kalp atımlarının düzeninin dolayısıyla nabzın ritminin bozulduğu durumlar ise aritmi olarak adlandırılır. 

Aritmi kalbin işlev yeteneğini tehdit eden bir durumdur. Nabızdaki dalgalanmalar mutlaka kaydedilmelidir. Ayrıca aritmi varsa mutlaka apikal nabız ve radiyal nabız arasındaki fark kontrol edilmelidir. Çünkü kalbin yaptığı zayıf atımlar perifere yansımayabilir. Bu durumda radiyal nabız, apikal nabızdan daha düşük değer verir ve bu iki nabız değerleri arasındaki fark “defisit” olarak adlandırılır. 

3- Nabız Volümü (Dolgunluğu) 

Nabız volümü, nabzın dolgunluk derecesini ve kalbin sol ventrikülünün kontraksiyon gücünü yansıtır. 

Normalde nabız palpe edildiğinde kolayca bulunur ve her atım benzer dolgunlukta hissedilir. Ancak çeşitli nedenlere bağlı olarak nabız dolgunluğu değişebilir. Örneğin: dolaşımdaki kan hacmi arttığında, kanın arter duvarına yaptığı basınç daha fazla olacağından nabız daha dolgun ve güçlü hissedilir. Böyle nabza “dolgun nabız” denir. Buna karşın "’zayıf nabız’’ zor palpe edilir; nabzı sayan kişinin parmaklarının basısıyla bile atım kolayca kaybolur. Zayıf nabıza “filiform nabız” ya da “ipliksi nabız” da denir. Genellikle dakikadaki nabız sayısı 130’u geçtiği zaman görülür ve nabız titreşim halinde palpe edilir (Filiform nabız, içe ya da dışa olan kanamalar, şok, kalp yetmezliği gibi durumlarda gelişir)




<<<Önceki   1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12   Sonraki>>> 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder