2 Ocak 2016 Cumartesi

Vital Bulgular - Solunum



Oksijen yokluğunda görülebilecek sorunlar: 

0 -1. dakikada kardiyak hassasiyet (aritmi vb.), 
1 -4. beyinde hasara eğilim, 
4 -6. beyin hasarı başlar, 
6 -10. beyin hasarı artar, 
10 + geri dönüşsüz beyin hasarı oluşur. 

Ventilasyon, havanın atmosferden akciğerlere ve akciğerlerden atmosfere hareketini ifade eden bir terimdir. Ventilasyon sürecinde havanın hareketi, temel olarak akciğerler ve atmosfer arasındaki hava basıncı farklılığına bağlıdır. Ventilasyon süreci inspirasyon ve ekspirasyon olmak üzere iki aşamada gerçekleşir. 

1. İnspirasyon (Soluk Alma): Havanın akciğerlere çekilmesidir. İnspirasyon aktif bir süreç olup göğüs kafesi ve kasların hareketiyle gerçekleşir. İnspirasyon sırasında diyafragma kasılarak alçalır ve göğüs boşluğunun dikey boyutunu hacim olarak artırır. Aynı anda kostalar (kaburgalar) da yukarı ve dışa doğru hareket ederek göğüs boşluğunun hacminin transvers olarak artmasını sağlarlar. Boyle-Mariotte Kanununa göre bir gazın hacmi artınca, basıncı düşer. İnspirasyon sürecinde de bu fizik kuralı geçerli olur ve hacim arttığı için genişleyen akciğerlerdeki hava basıncı, atmosfer basıncına göre daha düşük olduğundan hava akciğerlere dolar. 

2. Ekspirasyon (Soluk Verme): Akciğerlerdeki havanın dışarı atılmasıdır. İnspirasyon sırasında kasılmış olan diyafragma gevşeyerek yükselir ve göğüs hacmi azalır. Kostalarda aşağı ve içe hareket ederek göğüs boşluğunun transvers hacmini azaltır. Akciğerlerin hacmindeki azalma, akciğerdeki hava basıncını arttırır ve atmosfer basıncından daha yüksek olduğu için hava atmosfere verilir.




<<<Önceki      1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8         Sonraki>>> 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder