2 Ocak 2016 Cumartesi

Vital Bulgular - Solunum



SOLUNUM

Hava ya da oksijen en temel fizyolojik insan gereksinimidir. İnsan yaşamı, oksijenin vücut hücrelerine ulaşması ve hücrelerden de karbondioksitin uzaklaştırılmasına bağlıdır. 

Sağlıklı yetişkin bir kişide her ventilasyon ile 500 santimetreküp hava değişimi olur.

Nefes Alıp Verme Düzeninizi Hiçbir Zaman Kontrol Etmiyorsunuz. Çünkü Bazı Hücreleriniz Bu Kontrolü Sizin Yerinize Yapıyor. 

Eğer nefes alma düzeni bizim kontrol ve dikkatimize bırakılmış olsa, nefes almayı unuttuğumuzda, uykuya daldığımızda ya da başka bir işle meşgul olduğumuzda nefessizlikten ölebilirdik.

Her insan için hayati bir öneme sahip olan nefes alma işlemi, solunum merkezi tarafından düzenlenir. Bu merkez bir mercimek tanesi büyüklüğünde olup beynimizin bir uzantısı olan "beyin sapı" denen yerde olan "Medulla oblangata" tarafından düzenlenir. 

Metabolik işlemler esnasında her hücre oksijen ve glikoz kullanır; karbondioksit ile diğer atık maddeleri üretir:

(Glikoz ) C6H1206 + 6 O2 ® 6 CO2 + 6 H2O + Enerji

Solunum, soluk almakla başlayan, organizmanın oksijeni kullanıp karbondioksiti vermesini kapsayan bir süreçtir. Solunum süreci iki farklı aşamada gerçekleşir: 

1. Dış Solunum: Atmosfer ve akciğerler arasında olur. Dış solunumda solunum ve dolaşım sistemi aracılığı ile oksijen kana verilir, karbondioksit ise organizmadan atılır.

2. İç Solunum: Doku solunumu olarak da adlandırılır. Hücresel düzeyde gerçekleşir. Hücreler ve kan dolaşımı arasında oksijen-karbon-dioksit alışverişi söz konusudur.




<<<Önceki      1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8         Sonraki>>> 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder