13 Ocak 2011 Perşembe

Vital Bulgular #5 Deri Rengi - Kılcal Damar Dolaşımı



DERİ RENGİ
Kırmızı renk deri yüksek tansiyon, felç, aşırı doz alkol, güneş yanığı, bulaşıcı hastalıklar ateş, karbon monoksit zehirlenmesi veya kalp krizinde görülebilir.
Kan basıncı çok yüksek olan biri pletorik (görünen bütün damarların dolu olması nedeni ile derinin koyu kırmızı- mor olması) görünebilir. Karbonmonoksit zehirlenmesi olan veya kalp krizi geçiren kişi kiraz gibi kımızıdır.
Soluk, beyaz. kül gibi veya gri renk deri; Yetersiz dolaşımın göstergesidir. Şokta olanlarda, aşırı korkmuşlarda veya çok soğukta kalanlarda görülür.Ayrıca kalp krizi,Anemi,ruhsal stres(emotional distress) ve bayılma da  görülür. Bu durumda cilt damarlarındaki dolaşımda yeterli kan yoktur.
Mavimsi renk deride ise, (siyanoz); Kanın oksijenlenmesinin kötü olduğu durumlarda (asfiksi(boğulma), hipoksi, kalp krizi, zehirlenme)  görülür. Bu durumlarda kan, dolasıyla üstünü örten cilt koyu renklidir. Siyanoza hava yolu tıkanması veya akciğerlerin yetersiz çalışmasından kaynaklanan solunum yetmezliği yol açar. Genellikle ilk olarak parmak uçlarında ve ağız kenarında farkedilir. Siyanoz her zaman oksijenin yetersiz oluşunu ve bozukluğun  düzeltilmesi  gerektiğini gösterir.
Sarı cilt; Kronik hastalıklar da deri renginde değişiklik yapabilir. Örneğin karaciğer hastalıklarında görülen sarılık vb. Bu durumda normalde karaciğer ve gastrointestinal sistemde bulunan, safra pigmentleri deride depolanır.


KAPİLLER DOLUM
Kapiller dolum, sıkıldıktan sonra kapiller damarlara kan dolabilme yeteneğidir. Tırnakların altındaki kapiller yatak bu test için güvenilir bölgedir. Kapiller dolum zamanı önemlidir. Tırnak dibine hafifçe basılıp çekildikten sonra trnağın altındaki pembe renk 2 sn içinde geri dönmelidir. Gecikebilir veya hiç olmayabilir. Eğer renk mavi ise bu test geçerli değildir. çünkü bu renk kapillerin arterlerden değil venlerden dolduğunu gösterir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder