2 Ocak 2016 Cumartesi

Vital Bulgular - Pupilla Büyüklüğü ve Işık Refleksi



Pupilla Büyüklüğü ve Işık Refleksi

Gözdeki pupillaların normalde çeperi düzenlidir ve her ikisi aynı büyüklüktedir. Bir veya ikisindeki değişiklikler önemlidir, insanların çok azında anizokori (pupillaların eşit olmaması) bulunur. Fakat bu çok nadirdir. Yaralı hastada pupilla büyüklüğündeki değişiklik beyin yaralanmasının bir bulgusu olarak kabul edilir. 

Uyuşturucu bağımlılarında veya merkezi sinir sistemi hastalığı olanlarda pupillalar küçülmüştür. İki pupilla arasında değişiklik kafa travmalarında veya felçlerde görülür. Dilate pupillalar şuur kaybı veya gevşeklik durumunu gösterir, böyle dilatasyon genellikle kalp durduktan hemen sonra (30 saniye) görülür. Fakat kafa travması ve daha önceden uyuşturucu kullanımı, kalbi duran hastada bile, pupillaların küçük kalmasına yol açar. 

Normalde göze ışık tutulduğunda pupillalar hemen küçülür. Bu gözün normal koruyucu bir reaksiyonudur. Işık tutulduğunda pupillaların küçülmemesi bazı hastalıklarda, zehirlenmelerde, aşırı uyuşturucu alımında ve yaralanmalarda görülür. Ölüm halinde pupillalar ileri derecede dilatedir ve ışığa cevap vermez Pupillaların durumu, özellikle meydana gelen değişiklikler, merkezi sinir sistemi yaralanması veya bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Böyle değişiklikler belirlenmeli, yazılmalı ve bildirilmelidir.

Işığa maruz kalınca pupillalar küçülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder