2 Ocak 2016 Cumartesi

Vital Bulgular - Deri Rengi



DERİ RENGİ

Derinin rengi, deri damarlarında olan kana bağlıdır. Koyu renkli kişilerde derinin rengi daha çok deri pigmentlerine bağlıdır. Bu pigment hastalık veya yaralanmadaki değişiklikleri gizleyebilir. Derisi koyu renkli kişilerde renk değişiklikleri tırnak yataklarında, skleralarda (gözün beyaz kısmı) veya ağız içinde belirgin olabilir. Açık renk derili kişilerde derinin renginin kırmızı, beyaz ve mavi olması tıbbi açıdan önemlidir.

Kırmızı renk yüksek tansiyon, ateş, karbon monoksit zehirlenmesi veya kalp krizinde görülebilir.

Kan basıncı çok yüksek olan biri pletorik (görünen bütün damarların dolu olması nedeni ile derinin koyu, kırmızı mor olması) görünebilir. Karbon monoksit zehirlenmesi olan ve kalp krizi geçiren kişi kiraz gibi kırmızıdır dolaşımın göstergesidir. 

Mavimsi renk, siyanoz, kanın oksijenlenmesinin kötü olduğu durumlarda görülür. Bu durumlarda kan, dolayısıyla da üstündeki cilt, koyu renklidir. Siyanoza hava yolu tıkanması veya akciğerlerin yetersiz çalışmasındaki solunum yetmezliği yol açar. Genellikle ilk olarak parmak uçlarında ve ağız etrafında fark edilir. Siyanoz her zaman oksijenin yetersiz olduğunu ve bozukluğun düzeltilmesi gerektiğini gösterir. 

Kronik hastalıklar da deri renginde değişiklik yapabilir, örneğin karaciğer hastalıklarında görülen sarılık. Bu durumda, normalde karaciğer ve gastrointestinal sistemde bulunan, safra pigmentleri deride depolanır. 

Hastanın derisinin renginin değerlendirilmesi gerekli tedavinin ne olacağı konusunda hızla karara vardırabilir. Belki oksijen gereklidir, belki kanamanın durdurulması gerekir, ya da tam resüsitasyon gerekir. Bazen hastaya sadece bakmak paramedik'e tedavide neyin öncelik taşıyacağını gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder