2 Ocak 2016 Cumartesi

Vital Bulgular - Ağrılı Uyarana Tepki

Ağrılı Uyarana Tepki 

Sese cevap veya ağrılı bir fizik muayeneye vücudun hareketi ile cevap verilmesi normaldir. Ancak hasta acı duyması gereken yerde çığlık atıp çırpınmıyorsa, bu yaralanma olmadığını göstermez. 

Ağrılı uyarana cevapta görülen değişiklikler yaralanma veya hastalığa bağlı olarak normal duyunun kaybolduğunu gösterir. Paramedik cildi hafifçe çimdikleyerek ağrılı uyarana cevabı ölçmelidir. Aşırı basınç uygulanmamalıdır. Yaralanma veya felç sonucu ekstremitelerdeki istemli hareketlerin kaybı, aynı bölgede duyunun da kaybı ile birlikte olur, fakat bazen hareket vardır. Hasta uyuşukluk ve karıncalanmadan şikayet eder. Bu medulla spinalis yaralanmasının bir belirtisi olarak kabul edilmeli ve durumu kötüleştirebilecek yanlış hareketlerden kaçınılmalıdır. 

Bir ekstremitede duyu kaybı ile birlikte şiddetli ağrı, ekstremiteye gelen ana arterin oklüzyonuna (tıkanmasına) bağlı olabilir. Bu durumda o ekstremitedeki nabız alınamaz. Ekstremite hareket ettirilebilir, fakat ağrı nedeni ile hasta sabit tutmayı tercih eder. 

Histerik, şiddetli şoktaki, aşırı uyuşturucu ya da alkol almış hastalar kaza sonrası uzun süre ağrı duymayabilir. Bu ağrı duymama durumu hareket kaybı ile birlikte değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder