14 Ağustos 2011 Pazar

Anatomi Ders Notları

Anatomi Ders Notları- Powerpoint (ppt) Ortamında Hazırlanmıştır. Kusursuzdur. Bir Tıp Öğrencisinin Elinin Altında Mutlaka Olması Gereken Bir Kaynak.

1 Ağustos 2011 Pazartesi

Bağışıklık Sistemi (İmmün Sistem)

BAĞIŞIKLIK NEDİR?
Bağışıklık sistemi:
  • ¡Özgül bağışıklık sistemi
  • ¡Özgül olmayan bağışıklık sistemi
Özgül olmayan bağışıklık sistemi; vücudumuza zarar verebilecek tüm etkenlere karşı hiçbir ayırım yapmadan savunma yapar:
  • ¡Derinin salgıları ile tüm vücut yüzeyinde oluşturduğu tabaka, mide asidi gibi savunma mekanizmaları mikropların vücuda girmesini engellemekte ya da girse bile hastalık yapmasını önlemektedir.
Özgül bağışıklık sistemi; vücudumuza giren mikropları tanımlayarak onlara karşı özel bir savunma yapmaktadır. Vücut, kendisine yabancı mikropların yapısını tanımladıktan sonra bu yapıları etkisiz hale getirebilecek antikorları yapar.

Aşı Takvimi

AŞI NEDİR?
İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri vb. mikropların hastalık yapma kudretlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı toksinlerin etkisinin ortadan kaldırılarak sağlam kişilere verilmesi için geliştirilen biyolojik maddelere aşı denilmektedir.
Aşı, kişileri hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmesi için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanmaktadır.

AŞI TİPLERİ

Canlı aşılar: Aşı içerisindeki mikroorganizma canlı olmaları birlikte vücut için tamamen zararsız hale getirilmiştir. Verem, kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşıları buna örnektir.
Ölü aşılar: Aşıda kullanılan mikroorganizmalar öldürülmüştür. Ancak vücudu uyararak antikor dediğimiz koruyucu maddelerin yapılmasını sağlayacak özellikleri korunmuştur. Boğmaca aşısı buna örnektir.
Subünit aşılar: Aşıda kullanılan mikroorganizmalar öldürüldükten sonra parçalanarak; bu parçalardan vücudu uyararak koruyucu antikorların yapılmasını sağlayacak olanları aşı yapımında kullanılmaktadır. Örnek olarak Hepatit B ve Grip aşıları verilebilir.
Toksoid aşıları: Bu tür aşılarda mikroorganizmaların kendileri kullanılmaz. Bazılarının ürettiği zehirler çeşitli kimyasal maddelerle işlenir ve hastalık yapıcı etkileri yok edilerek aşı yapımında kullanılır. Tetanoz ve difteri aşıları bu tip aşılardır. 

AŞILARIN YAPILMAMASI GEREKEN DURUMLAR

  • Lösemi, lenfoma gibi kötü huylu hastalığı olan ve diğer kanserli çocuklar,
  • Aktif  tüberküloz hastaları,
  • Ağır derecede pnömoni, böbrek yetmezliği, metabolizma hastalıkları gibi hastane tedavisi gerektirecek durumda olanlar,
  • Kortizon tedavisi görenler,
  • Radyoterapi  görenler.

AŞILARIN SAKLANMASI,KORUNMASI,NAKLİ

Aşıların etkinliklerinin azalmaması için üretildikleri andan, kişilere uygulanıncaya kadar geçen süre içerisinde uygun ısıda depolanmasını ve taşınmasını sağlayan sisteme "soğuk zincir" adı verilmektedir. Soğuk zincirin bir halkasında meydana gelebilecek bir aksaklık, etkinliğini kaybetmiş bir aşının kişilere uygulanmasına neden olabilecektir. 

Yüksek ısıyla olduğu kadar çok düşük ısıyla karşılaşmada aşıların inaktif hale gelmesine neden olmaktadır. Bu nedenle en ideal ısı +2 c ile +8 c arasındaki buzdolabı raf ısısıdır. 

AŞI TAKVİMİ


Paramedikler İçin Ders Notları

Resmi Büyük Görmek İçin Tıklayın
Paramedik Ders Notlarında Neler mi Var?

-Ağrı
-Alerji,Anaflaksi
-Anaflakside İlk Değerlendirme
-Anaflaktik Şokta Acil Bakım
-CPR
-Çocuklar İçin Temel Yaşam Desteği
-Donmalar
-Entübasyon
-Göğüs Yaralanmaları
-Göz Acilleri
-Jinekolojik Aciller
-Karın Travmaları
-Nörolojik Muayene ve Aciller
-Olay Yerinin Değerlendirilmesi
-Sıcak ve Soğuk Acilleri
-Solunum Acilleri
-Solunumun Değerlendirilmesi
-Spinal Kord Yaralanmaları
-Yanıklarda Acil Yaklaşım
-Yaralanmalar
-Yenidoğan Resüsitasyonu
- Yüz ve Boyun Yaralanmaları
- Zehirlenmeler
Paramedik Ders Notunun Powerpoint Ortamındaki (ppt) Dosyasını İndirmek İçin;



Allerji ve Anaflaksi #2

 Allerji hakkında mutlaka bilmemiz gereken 5 şey.
1.Her ilacın allerji yapma potansiyeli vardır. 
2. İlaç allerjisi olan kişiler hekime danışmadan bir daha kesinlikle o ilacı kullanmamalıdır. 

3. Anafilaksi gelişen olgularda çok büyük oranda müdahele gerekmektedir. Bu nedenle sağlık kuruluşu ile irtibata geçilmelidir. 

4. Daha önce bir ilacı kullanmak, o ilaca karşı  allerji gelişmeyeceğini göstermez. 

5. Bir ilaç kişi tarafından ilk defa kullanılıyorsa o ilaca karşı gelişmiş bir allerji temelde yoktur (Duyarlılanma olmamıştır). Tekrarlayan uygulamalar duyarlılanma yapabilir.